UUTISET
FINLAND. TURKU (Åbo Svenska Teaters)


YOUNG RUSSIAN BALLET är en balettgrupp grundad av Andrei Ljapin och Anastasia Sverchkova. Gruppen har turnerat i Finland sedan år 2010 och rönt stor uppmärksamhet för sina högklassiga balettföreställningar. Young Russian Ballet samarbetar med Rysslands mest framstående teatrar, bl. a Bolshoi-teatern, Stanislavski and Nemirovich-Danchenko Moscow  Academic Music Theatre , Eifmanbaletten, Mikhailovskij-teatern i St. Petersburg samt Finlands Nationalbalett och Nationalbaletten i Ukraina.

TROTS SIN UNGA ålder har solisterna i Young Russian Ballet hunnit uppträda i Europas ledande balettgrupper och -teatrar. Alla dansare är solister med sin egen stil och en bred repertoar, samtliga utbildade inom såväl klassisk balett som modern dans och jazzdans. Den klassiska ryska balettkonsten utgör ändå stommen i gruppens repertoar. Gruppens ledare har båda  en gedigen karriär bakom sig som solister i Moskvas balett-teatrar. Efter att ha turnerat runt världen i flera år bestämde de sig för att förena sina krafter och grunda en egen balettgrupp, som dels förevisar den klassiska ryska balettkonsten och dels för  fram nya, intressanta koreografier.

SENAST UPPTRÄDDE DE i Åbo våren 2012 med välbesökta föreställningar i Sigyn-salen och Konserthuset. I april uppträder Young Russian Ballet för första gången på Åbo Svenska Teaters Stora scen, med en galaföreställning som hedrar Åbos och St. Petersburgs 60 år som vänorter. Programmet består av dels klassiska balettstycken och dels modern dans med inslag av  akrobatik.